NOVICA – Petek, 24.04.2020

NOVICA – Petek, 24.04.2020

Spoštovani svojci,

Danes, v petek, 24.04.2020 ob 13.30 uri smo se zaposleni v Domu starejših Na Fari Na Prevaljah za 15 minut pridružili aktivnostim Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da izrazimo nestrinjanje s stanjem v slovenskih domovih. Odločevalci nam vztrajno zatrjujejo, da se starejšim v aktualni krizi namenja pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, a so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki.

Domovi za starejše smo epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars – CoV-2 pa ostali prepuščeni SAMI SEBI.

S sloganom: »Nič o nas in naših stanovalcih brez nas » želimo povedati, da ne bomo več molčali ob prizadevanjih odločevalcev, da se izniči ves razvoj institucionalnega varstva starejših v zadnjih letih ter da se domove pod krinko boja proti virusu preoblikuje v poceni »laične« bolnišnice.

Med drugim je naša zahteva, da se dosledno izvaja osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 izven domov za starejše in da se zagotovi ustrezno zdravljenje vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnicah.

Opozarjamo na nujno upoštevanje Zakona o nalezljivih boleznih in Pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, ki določajo, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zaradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu ( v našem primeru je to Dom starejših Na Fari) se bolnika osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni.

Dom starejših Na Fari nima ustreznih prostorov za izolacijo, nismo usposobljeni in registrirani za bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje velikega števila oseb s koronavirusno boleznijo 19.

Nimamo niti ustrezne medicinske opreme, niti dovolj številčnega kadra, ki bi bil v skladu z zakonodajo usposobljen za zdravljenje in oskrbo.  Bili smo soočeni poleg vseh izzivov tudi s številnimi ( preštevilnim in nasprotujočimi se ) navodili in zahtevami pristojnih, ki so se nenehno spreminjale in niso upoštevale najboljših domačih in tujih praks niti ZKP.

Zahtevamo takojšno prekinitev samovolje Ministrstva za zdravje, ki o domovih za starejše in njihovih stanovalcev odloča brez dialoga, brez upoštevanja podanih predlogov in pripomb in dostikrat celo brez odziva nanje. Nedopustno je, da se o domovih in stanovalcih odloča brez in mimo njih, z metodo brezprizivnih ukazov.

Želimo, da smo uslišani za dobro naši stanovalcev za katere sedaj vestno, s srcem in vso predanostjo v Domu starejših na Fari tudi skrbimo, jih negujemo in v teh časih celo nadomeščamo svojce.

Bodite zdravi in vsi upamo, da se bomo/ boste  lahko kmalu tudi videli.                      

Stanka VAUH, direktorica

 

Spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev!

Še vedno velja, da lahko preko telefonskega ali video klica, pokličete vaše najdražje.

Telefonske številke:

ZARJA: 051 219 107

1.NADSTROPJE: 051 219 072

2. NADSTROPJE: 051 219 095

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.